Lidé skoro vůbec neřeší důležitost bezpečnosti hesel pro přihlášení na různé uživatelské účty. Většinou se jedná o stejná krátká hesla, nejlépe snadno zapamatovatelná oblíbená slova, případně pokud je vyžadováno číslo, připojují k heslu číslo 1, postupnost 123 apod.

Nejnovější světový žebříček dokazuje, že nejpoužívanějším heslem na internetu v minulém roce byla kombinace 123456. Toto konkrétní heslo se na prvním místě drží už několikátý rok za sebou i přes neustálé varování bezpečnostních expertů.

Tyto statistiky uveřejnila aplikace NordPass jejichž program funguje na počítačích, mobilech a jiných zařízeních. Veškerá jejich data mají celkově vysoce odpovídající hodnotu.

Statistiky jsou samozřejmě sestavovány anonymně, a tudíž nikdo zveřejněná data nemůže zneužít.
Aplikace NordPass slabá hesla zveřejňuje právě proto, aby je uživatelé přestali využívat a předešli případným nepříjemným komplikacím.

Výsledky 10 nejpoužívanějších hesel podle nordpass.com:

Výsledky 10 nejpoužívanějších hesel podle nordpass.com

Taková hesla jsou nejen známá po celém světě, ale také jsou velmi slabá a snadno se dají prolomit hackery.

Dále kromě čísel jsou nevhodná také anglická slovíčka qwerty (typ rozložení kláves; prvních šest horních znaků na klávesnici zleva) a „password“ (anglicky „heslo“). Lidé by stejně tak neměli použít frázi „iloveyou“ (tedy v překladu miluji tě).

Z toho všeho vyplývá, že podceňovat zadávání slabých hesel na internetu se nevyplácí. Silná hesla jsou zpravidla v první řadě účinné ochrany před odcizením citlivých osobních dat a to zejména pro on-line bankovnictví nebo platby přes internet. V dnešní moderní době lidé pomocí svých chytrých zařízení platí nejčastěji kartou online.

Pokud tak slabé heslo člověk použije k zabezpečení své e-mailové adresy, usnadňuje tak útočníkovi získat přístup k většině internetových služeb, které tato osoba používá. Důležité je mít na paměti, že právě poštovní schránky se využívají k případným obnovám hesla, pokud jej zapomenete - pokud útočník získá přístup do vaší e-mailové schránky, je pro něj už snadné změnit údaje na jakékoliv účty spojené s vaší e-mailovou adresou a získat tak k nim přístup.