Bezpečnostní expert Calin Bogdan objevil ve firmwaru routerů značky Arcor, Asus a TP-Link bezpečnostní mezeru, kterou mohou hackeři využít pomocí podvodného e-mailu. Pokud oběť nemá v routeru nastavené nové heslo, ale pouze to tovární nebo jednoduché, snadno prolomitelné, může se hacker nabourat do sítě skrze podvržený e-mail. Pokud takový e-mail osoba otevře a poštovní program se pokusí načíst přiložený obrázek, bez vědomí a souhlasu oběti se router automaticky nakonfiguruje tak, že bude celý jeho síťový provoz ihned přesměrován na server hackera. Hacker pak může monitorovat celý webový provoz oběti. Nejhorší na tom je, že oběť nemá šanci zachytit sebemenší příznaky tohoto hackerského útoku.

Podle bezpečnostního experta Calina Bogdana je tomuto útoku možné zabránit změnou hesla a aktualizací firmwaru.

Proti některým hackerským útokům se lze bránit. Například pro ochranu dat v celých sítích v doméně je určený nástroj s názvem AreaGuard Neo. Mezi hlavní činnosti tohoto nástroje patří šifrování dat, kontrola nad přenosnými paměťovými médii a vylepšení procesu autentizace.

Avšak šifrovací program nebo jakýkoliv antivirus jsou jen částečnou ochranou proti hackerským útokům. Důležité jsou především samotné znalosti každého uživatele počítačových zařízení. Mnozí uživatelé totiž bezpečnost dat vůbec neřeší a spoléhají především na to, co jim v základu nabízí operační systém nebo pouze na antivirus. Bohužel však antivirus ani jiné nástroje na komplexní ochranu vždy nefungují. V mnoha případech to následně dopadá tak, že si samotný uživatel po nějaké době stěžuje na výrazné zpomalení počítače, samovolná restartování, vyskakující chybová hlášení apod.

Je velmi důležité, aby uživatel měl základní znalosti o zařízeních, které používá (např. zvolil si silné heslo v routeru). I přestože přečíst si návod není vždy dostačující, je vždy lepší si informace vyhledávat a vzdělávat se, případně se poradit s odborníkem.