Nedávno jsem byl zmrazen v pohybu, paralyzován, zcela jiným druhem štronza. Hacker mi ukradl identitu (uvěřil jsem rutinně se tvářícímu e-mailu). Ten pocit se dá asi nejlépe popsat, jako totální štronzo ve hře, kterou jsem rozhodně nechtěl hrát. Srdce mi arytmicky odtepávalo čas až v konečcích prstů ve stále se zmenšujícím prostoru – jako bych byl uvnitř kusu papíru, který právě někdo mačká.

Jak moc horší by to bylo, kdyby se něco podobného stalo na pracovním účtu? Jaké následky by to mohlo mít pro naši firmu? Pracuji pro IT firmu! Byla to ostuda. Musel jsem si projít kurzem uživatelské bezpečnosti a na poradě prezentovat certifikát o zdárném proškolení.

Průměrná škoda hackerského útoku na průměrnou firmu v České republice je 600.000 korun. Pro minimalizaci možného kybernetického útoku na vaši firmu je důležité testování zaměstnanců proti phishingovým útokům, test zranitelnosti nebo penetrační test.

Seď v koutě – najdou tě

V dnešní AI době není žádná dokonalá ochrana proti kybernetickým útokům. Jedním z běžných omylů je myšlenka, že schovávání se v davu – tedy spoléhání na to, že útoky cílí pouze na velké a známé cíle – může poskytnout ochranu. Realita je zcela jiná.

To, že nejste pro hackery zajímaví, už neplatí. Kyberzločinci hledají jakékoliv potenciální oběti, bez ohledu na jejich význam či velikost. Každý uživatel může mít nějaké hodnotné informace nebo přístup k dalším cenným zdrojům, které mohou být zneužity.

Těžba dat

Hackeři fungují na principu "economies of scale" a útočí hromadně na široké spektrum cílů. Většinou se nesoustředí na konkrétní jednotlivce, ale využívají automatizované nástroje k napadení co největšího počtu systémů a uživatelů. Tímto způsobem maximalizují své zisky a šance na úspěch.

Dnes se prodávají nejen emailové a IP adresy, ale také přístupové údaje, osobní data, data ze sociálních sítí a finanční údaje uživatelů. Na černém trhu jsou k dispozici obrovské databáze těchto informací, které obsahují miliony záznamů. Všichni už jsme v nějaké té databázi – sběr dat probíhá neustále a ve velkém. Stačí, aby se vaše data dostala na seznam, který hackeři zrovna použijí, a můžete se stát cílem útoku. Schovávání se v davu nepomáhá. Myslet si, že se vás to netýká, je chybou. Vaše informace už cirkulují kyberprostorem.

Z tohoto důvodu je důležité, aby každý jednotlivec i organizace přistupovali k bezpečnosti vážně a implementovali odpovídající bezpečnostní opatření. To zahrnuje pravidelnou aktualizaci softwaru, používání silných hesel, vícefaktorovou autentizaci a další osvědčené postupy v oblasti kybernetické bezpečnosti. V neposlední řadě je zde vzdělávání a školení v kybernetické bezpečnosti.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------

Blue Partners nabízí špičkové školení a vzdělávání v oblasti kybernetické bezpečnosti, navržené tak, aby vaše organizace byla chráněna proti neustále se vyvíjejícím hrozbám.

Kurzy probíhají jak online, tak osobně. Jsme flexibilní – na formě se jistě dohodneme, dle vašich potřeb. Po ukončení kurzu obdržíte platnou certifikaci.

Proč zvolit nás?

Expertíza: Naši školitelé jsou zkušení odborníci v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Praktický přístup: Kombinace teorie a praktických cvičení pro efektivní učení.

Přizpůsobivost: Kurzy na míru dle potřeb vaší organizace.