Jedna z agentur s názvem Bloomberg oznámila, že se hackeři nabourali do e-mailové schránky FBI (Federálního úřadu pro vyšetřování). Případem se zabývalo několik společností, agentur i organizací a nadále případ prošetřovali.

Poradenská společnost přes kybernetickou bezpečnost BlueVoyant důkladně prošetřovala případ a oznámila, že byla napadena schránka, která slouží především FBI pro komunikaci s veřejností. BlueVoyant poskytuje pokročilé zpravodajství o kybernetických hrozbách, řízené bezpečnostní služby a proaktivní profesionální služby s forenzními schopnostmi pro reakci na incidenty a nápravu.

Podle organizace Spamhaus Project, zabývající se především kybernetickými hrozbami, hackeři rozeslali desítky tisíc vzkazů. Na svém twitteru zveřejnili ukázku, jak falešný e-mail vypadal:

Spamhaus varuje před rozeslanými e-maily od hackerů
Spamhaus varuje před rozeslanými e-maily od hackerů, ukazuje, jak takový e-mail vypadá

Schránka byla podle úřadu hackery napadena. Sdělili také, že zasažený hardware byl co nejrychleji odpojen od internetové sítě. Další detaily FBI bohužel nemohla poskytnout a vyzvala veřejnost, aby byla více ostražitá vůči otevírání e-mailů od neznámých odesílatelů.

Naštěstí se hackerům nepodařilo napadnout síť, kterou FBI využívá především k posílání přísně tajných až důvěrných informací.

Co za vzkazy hackeři rozesílali?

Hackeři posílali přeš e-mailovou komunikaci vzkazy, jenž varují před pomyslným kybernetickým útokem, který má údajně na svědomí americký expert Vinny Troia.

Vinny Troia je osoba, která se zabývá zjišťováním následků a prošetřování kybernetických útoků zasahující společnosti, a to také na Dark Webu. Vinny Troia je profesionálem v oblasti kompletní počítačové bezpečnosti, forenzní vyšetřovatel hackingu a autor knihy kybernetická bezpečnost. Stojí v popředí výzkumu a vyšetřování kybernetické bezpečnosti, získal doktorát v oboru IT bezpečnosti a patří mezi světové lídry v oblasti informační bezpečnosti a má zásluhu na odhalení některých z nejmasovějších úniků dat na světě včetně Exactis a People Data Labs. Vlastní také firmu s názvem Night Lion Security, poskytující služby v oblasti kybernetické bezpečnosti.

Avšak je důležité zmínit, že e-maily, které jsou posílány ze schránky FBI, neobsahují software, který by jakkoliv mohl zneškodnit počítač na němž příjemce e-mail obdrží.
Spamhaus Project se tedy domnívá, že jde spíše o zničení Troiovy dobré pověsti nebo vyplašit ty, jímž dorazí e-mail s varovným vzkazem.