Kryptoměnová burza Liquid oznámila napadení kybernetickým útokem. Při tomto útoku hackeři odcizili nemalou částku a to v přepočtu kolem 90 milionů dolarů v digitální měně Bitcoin (pro představu skoro 2 miliardy korun).

Společnost Liquid byla založena v roce 2014 a je jednou z největších platforem pro směnu kryptoměn a FIATových měn (měna, jejíž hodnota je stanovena zákonem). Má miliony zákazníků po celém světě.

Po tomto hackerském útoku společnost Liquid na Twitteru oznámila, že byly ohroženy některé z jejich peněženek s digitální měnou a hackeři převáděli aktiva do čtyř různých peněženek. V současnosti zatím probíhá vyšetřování a veškeré informace o aktuálním dění procesu bude společnost Liquid průběžně informovat na Twitteru.

Liquid na Twitteru oznamuje o hackerském útoku.

Média CNBC se pokusila kontaktovat Liquid a zjistit tak o tomto případu podrobnější informace, bohužel se jim to nepodařilo. Liquid se zatím nevyjádřil ke konkrétní hodnotě ukradených kryptoměn.

Společnost Elliptic, provedla analýzu, která ukázala, že hackeři odcizili bezmála 94 milionů dolarů v kryptoměnách. Tato společnost se zabývá analýzou Blockchainu. Blockchain, také nazýván distribuovanou databází, má nekonečný počet bezpečně a trvale uchovávaných záznamů odolných proti útoků hackerů. Nejčastější technologie blockchainu je jeho použití jako účetní knihy kryptoměn, která uchovává transakce a zároveň je ověřuje hlasováním účastníků.

Z celkové odcizené částky 45 milionů dolarů bylo v tokenech převedeno na Ethereum prostřednictvím decentralizovaných burz, platforem založených na blockchainu, které nevyžadují zprostředkovatele. Společnost Eliptic na svém webu uvedla, že tyto decentralizované burzy dovolují hackerům vyhnout se zmrazení aktiv Ethereum.

Poměrně nedávno se udál podobný čin, kdy hacker ukradl společnosti Poly Network částku 600 milionů dolarů v kryptoměnách Ethereum a Binance. Den poté se však hacker k tomuto činu přiznal. Částku vrátil nazpět, přičemž uvedl, že stáhnutím měny na zabezpečený účet chtěl upozornit na bezpečnostní chybu a zabránit tak komukoliv tuto chybu nadále zneužít, také uvedl, že už od začátku měl v úmyslu kradenou měnu vrátit. Zda tak opravdu zamýšlel je otázkou, avšak společnost Poly Network mu poděkovala za odhalení chyby v bezpečnosti a nabídla mu pozici ve své firmě jako „hlavního bezpečnostního poradce".