Blíží se první vydání nové verze operačního systému Windows 11. Již 5. října se můžete těšit na novější a lepší verzi Windows 11. Jedná se o mnohem bezpečnější a rychlejší verzi, postavenou na jednotném kompatibilním a známém základu Windows 10. Usnadňuje práci nejen při plánování, ale také při rozvržení jakékoliv práce.

Windows 11 bude možné získat zdarma, podmínkou je nutnost vlastnění počítače s legální verzí Windows. Aktualizovat systém lze stejně jako Windows 10.

Firmy budou mít k dispozici jednoduché nástroje, které jim pomohou optimalizovat prostor na obrazovce a maximalizovat produktivitu.

Mezi hlavní nástroje patří:

  • Microsoft Endpoint Manager - Umožňuje snadno a z jednoho místa spravovat všechna mobilní zařízení ve vaší firmě.
  • Cloudová konfigurace - Tato konfigurace funguje na zařízeních s Windows 11 Pro nebo Windows 11 Enterprise a může být vhodná pro pracovníky, kteří při svých cílených pracovních postupech potřebují jenom omezený počet aplikací vybraných a schválených oddělením IT.
  • Windows Update pro firmy - Služba Windows Update pro firmy vám zjednodušuje správu aktualizací. Nemusíte schvalovat jednotlivé aktualizace pro skupiny zařízení a můžou spravovat rizika ve svých prostředích konfigurací strategie zavedení aktualizací.
  • Autopilot - Windows Autopilot umožňuje snadno nasazovat, resetovat a měnit účel zařízení, protože nevyžaduje obsluhu IT oddělení.

Nový operační systém nabízí nové způsoby propojení s oblíbenými osobami, novinkami, hrami, obsahem dále předělané nabídky Start, která se nachází uprostřed hlavní lišty, aby uživatelé měli snadný přístup pro dotek a je dostupná na nejširší škále zařízení.

Operační systém Windows 11 obsahuje také nové funkce jako Snap Layouts, Snap Groups a Desktops, které poskytují lepší způsob multitaskingu. Jedná se o funkce, které vám pomohou s rozmístěním oken na obrazovce (vhodné pro velké monitory), přenastavovat více druhů obrazovek plochy pro kteroukoliv část vašeho života jako například pro školu, práci a dokonce i hraní her.

Microsoft nezapomněl ani na pracovní prostředí a přizpůsobení vlastních aplikací jako například Microsoft Teams. V systému Windows 11 je chat této aplikace integrovaný na hlavním panelu, kde se můžete prostřednictvím textu, chatu, hlasu nebo videa okamžitě spojit se všemi svými osobními nebo pracovními kontakty, a nehraje roli ani to, na které platformě nebo zařízení se nachází.

Novinky z očekávaného Windows 11

Pokud se budete chtít spojit s někým, kdo aplikaci Microsoft Teams nemá, můžete se s ním spojit pomocí obousměrné SMS. Jedná se vlastně o nahrazení komunikace kde místo aplikace můžeme použít napřímo sms a člověk na druhé straně dostanu zprávu v aplikaci Microsoft Teams.

Windows 11 je více zabezpečený s novými integrovanými bezpečnostními technologiemi, které přidají ochranu z čipu do cloudu a současně umožní produktivitu a nové zážitky. Poskytuje také operační systém připravený na Zero Trust (model zabezpečení s nulovou důvěrou), který chrání data a přístup napříč zařízeními. Windows krátce spolupracoval s OEM (zkratka anglického Original Equipment Manufacturer) a s dalšími partnery, aby tak zvýšili základní úrovně zabezpečení.

Marketér společnosti Microsoft, Aaron Woodman, na blogu zmínil některé výhody systému Windows 11:

  • Windows 11 dostanou nový vzhled systému a aplikací i nové zvuky.
  • Nabídka Start je kompletně přepracovaná a lépe propojená s OneDrivem.
  • Systém díky funkcím Snap Layouts a Snap Groups bude lépe pracovat s více okny na jedné i více plochách.
  • Zmizí integrovaný Skype, nahradí jej komunikátor Microsoft Teams.
  • Končí dlaždice, místo nich se po letech vrátí widgety, což jsou ve skutečnosti webové výstřižky s různými funkcemi.
  • Windows 11 má být nejlepším systémem pro hry díky podpoře rozhraní DirectX 12 Ultimate, DirectStorage lépe využívajícím SSD a technologií Auto HDR.
  • Zcela nový je Microsoft Store, který nově pojme všechny typy aplikací včetně webových i androidových. Integrovaný Amazon Appstore nebude dostupný hned po vydání Windows 11, ale nejprve „v nadcházejících měsících“ zamíří k Insiderům.
  • Systém bude celkově rychlejší, lépe ovladatelný dotykem, perem i hlasem a přístupnější lidem s různými hendikepy.

A ještě na závěr dodal, že všechny herní vychytávky budou součástí i Windows 10, na které zamíří i nový Microsoft Store (avšak bez podpory Androidu).