Internetem se šíří podezřelé, upravené a neoficiální verze aplikace WhatsApp.
Tvůrci těchto neoficiálních verzí vydělávají na reklamách, které spouští trojský kůň Triada. Ten zároveň vnucuje uživatelům předplatné, sleduje SMS zprávy, čímž zasahuje do soukromí uživatelů, a dokonce se může stát, že uživatel ztratí kontrolu nad svým účtem na WhatsAppu.

A i přes všechna tato bezpečnostní rizika a nevyžádané reklamy si uživatelé nadále stahují tyto "vylepšené" neoficiální aplikace.

Výzkumníci ze společnosti Kaspersky poprvé Triadu objevili v roce 2016. Zjistili, že se jedná o typ malwaru obsahující trojského koně, který se do telefonů dostává prostřednictvím reklamního softwaru. Nejnovější verze škodlivého trojského koně Triada, prostřednictvím reklam a upravené aplikace s názvem „FMWhatsApp“, cílí na mobilní zařízení s upravenou světoznámou aplikací WhatsApp.

Slovníkové heslo

Malware

Malware je zastřešující pojem pro jakýkoli škodlivý software, který je definován škodlivým záměrem. Tento typ softwaru může narušit běžné počítačové operace, shromažďovat důvěrné informace, získat neoprávněný přístup k systémům, zobrazovat reklamu apod.

Multiplatformní aplikace WhatsApp sloužící ke komunikaci, sdílení fotografií, videí a audio nahrávek za pomoc internetového připojení mezi uživateli chytrých telefonů je známá po celém světě.
FMWhatsApp nabízí vylepšené funkce jako jsou například plánování zprávy, vytváření automatické odpovědi, odeslání většího počtu fotografií současně a funkce skrytí potvrzení příjmu zpráv (díky které jste schopni skrýt, že jste si zprávu přečetli), přičemž oficiální aplikace WhatsApp tyto funkce neobsahuje.

Pokud si stáhnete již zmiňovanou neoficiální verzi aplikace WhatsApp s nově přidanými funkcemi od kyberzločinců, můžete obdržet oznámení, že váš účet byl "dočasně zakázán". V případě, že neoficiální aplikaci budete nadále používat a nepřejdete k běžné verzi, může se stát, že váš učet bude trvale zablokován. Oficiální verzi aplikaci si můžete najít a stáhnout v Obchodě Google Play.

Aplikace jako WhatsApp Plus, GB WhatsApp a FMWhatsApp verze 16.80.0 můžete stáhnout pouze z neoficiálních zdrojů s aplikacemi třetích stran, a tudíž je nenaleznete v Obchodě Google Play ani App Store. Uživatelé by se tedy měli těmto neoficiálním obchodům s neoficiálními aplikacemi vyhýbat a zabránit tím tak riziku nechtěné instalace malwaru a trojského koně do jejich telefonu. Tyto škodlivé viry mohou provádět spoustu nebezpečných akcí jako je například tiché ovládání telefonu nebo nabízet otravná vyskakovací okna s reklamou přes celou obrazovku.