Antivirová společnost sdělila, že nový malware s názvem Flubot napadl přes 60 000 obětí. Malware převážně cílí na země - Německo, Maďarsko, Polsko, Velkou Británii a Španělsko. Nebude trvat dlouho, než virus napadne i další země.
Asociace provozovatelů mobilních sítí (APMS) nedávno předpověděla, že se virus nachází už i u nás. Podle nejaktuálnějších informací se malware Flubot šíří velmi rychle už i u nás v ČR.

FluBot

Jedná se o druh škodlivého programu - malware, který se šíří prostřednictvím SMS zpráv.

Slovníkové heslo

Malware

Malware je zastřešující pojem pro jakýkoli škodlivý software, který je definován škodlivým záměrem. Tento typ softwaru může narušit běžné počítačové operace, shromažďovat důvěrné informace, získat neoprávněný přístup k systémům, zobrazovat reklamu apod.


Podvodná SMS vypadá například takto „DHL: Vaše zásilka je na cestě. Pro její sledování klikněte zde.“ Po kliknutí na tento odkaz se útočníci pokoušejí uživatele nabádat k instalaci speciální aplikace. To, že se jedná o podvod zjistíte až poté, co vás stránka přesměruje ke stažení této aplikace na neoficiální podvodné stránky než jako obvykle přes oficiální obchod Google Play. Útočníkům jde opravdu jen o sledování napadeného telefonu nikoliv sledování vaší zásilky.

Jak vlastně funguje?

Uživatel obdrží SMS zprávu od známé telekomunikační nebo doručovací společnosti. Tato SMS následně vyzve oběť k přehrání hlasové zprávy, kvůli které si dotyčný musí přes nabízený odkaz stáhnout aplikaci, díky níž si hlasový záznam může poslechnout. Po kliknutí na odkaz a stažení aplikace, se do mobilního zařízení dostane malware FluBot. Poté jsou všechna data na zařízení a veškeré osobní údaje ohroženy. Pomocí telefonního seznamu útočník podnikne stejným způsobem další útoky na oběti z tohoto seznamu kontaktů.

Na jaká zařízení FluBot útočí?

Tento program útočí na uživatele systému Android. Je potřeba dávat si pozor na podezřelé zprávy a instalovat pouze bezpečný software, který je ke stažení oficiálně přes Google Play, aby se těmto extrémně škodlivým aplikacím zabránilo jakkoliv dostat na vaše zařízení. Uživatelé operačního systému pro telefony iPhone se však nemusí obávat. Malware FluBot útočí zatím pouze na zařízení se systémem Android.

Jak se vyhnout nákaze malwaru FluBot?

Tento malware se šíří takovou rychlostí, že ani bezpečností softwary jej nestíhají blokovat.
Uživatelům telefonů s androidem doporučujeme, aby v jakékoliv situaci byli obezřetní, a v žádném případě neklikali na neznámé odkazy v SMS zprávách od neznámých telefonních čísel, obzvlášť těch, které nabádají k instalaci neznámé aplikace.

Jak zabráníte napadnutí vašeho Androidu zařízení malwarem FluBot?

  1. Je potřeba si nejprve ověřit neznámé tel. číslo - hlavně od těch, kteří se představují jako pracovník v  přepravní společnosti. Pokud se tak stane, vždy zbystřete a popřemýšlejte, zda jste si opravdu něco objednávali a zda tato zásilka je zasílána právě touto společností. Nikdy na dané neznámé telefonní číslo nevolejte zpátky!
  2. Přejděte do "Nastavení" vašeho mobilního zařízení a tam zakažte instalaci neznámých aplikací - tím zabráníte malwaru FluBot jakékoliv instalaci do vašeho zařízení bez vašeho souhlasu, protože aplikace se budou stahovat pouze ze standardního obchodu Google Play.
  3. Zachovávejte svá mobilní zařízení vždy aktualizovaná. Používejte silná hesla - nejlépe minimálně z osmi znaků, malá i velká písmena, čísla a speciální znak. Nastavení vícefaktorového ověřování na vašem zařízení není nikdy na škodu.
  4. Vyhýbejte se veškerým odkazům z podezřelých SMS zpráv. Vždy přemýšlejte - ujistěte se, že toho, od koho vám SMS přišla, dobře znáte.
  5. U povolování oprávnění aplikacím buďte obezřetní. Ne každá aplikace potřebuje oprávnění k vašim souborům nebo poloze zařízení.
  6. A nakonec k tomu všemu používejte antivirové aplikace, které vás před bezpečnostními riziky také ochrání. Ale pamatujte, že veškerá bezpečnost začíná právě u vás - jednotlivých uživatelů.