Dříve bezkonkurenční a světoznámý prohlížeč Internet Explorer se pomalu, ale jistě blíží ke svému konci. Microsoft uvedl, že dne 15. června 2022 bude prohlížeč Internet Explorer 11 stažen a jeho podpora pro Windows ukončena.

V současnosti v tomto prohlížeči nelze některé webové stránky vůbec načíst, a pokud je stránka nekompatibilní, tak se automaticky otevře v bezpečnějším a rychlejším prohlížeči Microsoft Edge, kterým bude zmíněná desktopová aplikace Internet Explorer nahrazena. V minulém roce byla už i dokonce ukončena podpora prohlížeče Internet Explorer 11 pro aplikaci Microsoft Teams.

Internet Explorer

Tento prohlížeč byl ještě před několika lety nejznámějším a nejrozšířenějším po celém světě.
Avšak v roce 2001 Microsoft vydal šestou verzi tohoto prohlížeče, která s sebou nesla řadu bezpečnostních problémů.

Když byly vydány i jiné konkurenční webové prohlížeče, uživatelé si začali všímat mnoha nedostatků právě v Internet Exploreru. Velký rozdíl byl obzvláště v rychlosti načítání stránek, kterou mnoho lidí odsuzovalo.
Dokonce začaly vznikat vtipné obrázky tzv. "meme", které si z něj utahovaly.

Meme o Internet Exploreru

Microsoft Edge

Již několik let se Microsoft webovému prohlížeči IE (Internetu Explorer) nijak razantně nevěnuje, přidává pouze jen bezpečnostní záplaty. Všechnu svou pozornost věnují k novému prohlížeči Microsoft Edge, který má řadu vylepšení, které usnadní většinu potřeb, doma i v práci.

S Microsoft Edge také získáte řadu výhod jako je například duální engin, který podporuje starší i moderní weby díky kterému zefektivníte vaši produktivitu. Dále nabízí pro lepší zabezpečení nástroj Password Monitor, který prohledává Dark Web a zjistí, zda došlo k prolomení vašich osobních údajů.

Microsoft doporučuje před 15. červnem 2022 přejít na Microsoft Edge, abyste mohli začít s rychlejším, bezpečnějším a modernějším procházením po internetu.

Tato změna pro webové vývojáře znamená, že budou moci omezit používání aplikace Internet Explorer. A díky této změně ušetří webovým vývojářům čas i peníze naopak některým uživatelům bude přechod z Internetu Exploreru chvíli trvat. Microsoft Edge má také vestavěnou podporu pro bezproblémové uchovávání uživatelské historie, karet, hesel, stavu přihlášených a dalších nastavení.

Nejpoužívanější internetové prohlížeči na světě jsou:

  • Google Chrome – používá 80 % uživatelů
  • Mozilla Firefox – používá 7,1 % uživatelů
  • Microsoft Edge/Internet Explorer – používá 5,2 % uživatelů
  • Safari – používá 3,7 % uživatelů
  • Opera – používá 2,1 % uživatelů

Tabulka srovnání funkcí různých prohlížečů

FunkcionalitaMozilla FirefoxGoogle ChromeMicrosoft EdgeSafariOperaBraveInternet Explorer
Blokování automatického přehráváníAno---Ano------Ano---
Prohlížení v panelechAno
Správce záložekAnoAnoAnoAnoAnoAnoAno
Automatické vyplňování formulářůAnoAnoAnoAnoAnoAnoAno
Převod textu na řečAno---AnoAno------Ano
Nastavení vyhledávačeAnoAnoAnoAnoAnoAnoAno
Kontrola pravopisuAnoAnoAnoAnoAnoAnoAno
Režim pro čteníAnoAnoAnoAno---AnoAno
Nástroj pro vytváření snímků stránekAno---Ano---Ano------
Webová rozšíření a doplňkyAnoAnoAnoAnoAnoAnoAno