Možná vám název NFT něco říká nebo dokonce i víte k čemu slouží, ale jen málokdo z nás ví co se za tím vším skrývá a co vlastně znamená.

NFT je unikátní identifikátor který označuje věc jako jedinečnou. Je tak unikátní jako například obraz či socha nebo kartička speciální limitované edice. S tímto principem se snaží pracovat právě kryptoměny. Samozřejmě se také musí tato jednotka NFT někam ukládat. A to místo, kam se ukládá, je digitální účetní kniha s názvem blockchain.

Začneme tedy u již zmiňovaného unikátního vynálezu technologie zvané blockchain. Tento vynález zcela změnil způsob, jakým dnes přemýšlíme o měně.

Blockchain je jako vlak s údaji který je těžko hacknutelný, či upravitelný. Každý tento vagon, obsahuje informace transakcí a výpočtů a při každém přidaném údaji je dodán i nějaký příznak k ostatním datům. Tento vláček je následně poslán po více počítačových sítí po celém světě, aby se ověřilo, že všechno souhlasí tak, jak má. Proto se také blockchain označuje jako druh decentralizované databáze - to znamená, že data nejsou uložena na jednom místě, ale přesně jako vysvětlení výše, jako X rozjetých vláčků, která obsahují data po celém světě.

Několik druhů kryptoměn jako jsou například Bitcoin, Ethereum a Dogecoin se s využitím této technologie vloudilo k vytvoření decentralizovaných finančních systémů. A místo spoléhání se na superpočítače při ochraně, spolupracuje kryptokomunita na správě právě na již zmiňované databázi blockchain.

Jak už bylo zmíněno, NFT se ukládají do do blockchainů, aby bylo zabráněno jejich smazání jakýmkoliv provozovatelem stránek. Zároveň bylo vytvořeno tak, aby uchovalo informaci, kterou nelze nikoliv měnit a lze ji kdykoliv ověřit.

Nejde o to vytvořit na internetu něco, co by nešlo zkopírovat. U digitálního umění se zdá kopie úplně stejná jako by to byl pravý originál. V podstatě tato funkce ukazuje, kdo byl předchozím vlastníkem předmětu a kdo je jeho autorem.

Hlavní poznatky o NFT

  • zabezpečuje hodnotu a originalitu položek
  • nabízí jednoznačné určení majitele položek na internetu
  • možnost snadné přenositelnosti vlastnictví
  • značně vytváří současný umělecký trend
  • je spekulativního charakteru

Výhody NFT

  • pomáhá chránit vlastnictví (IP)
  • zabraňuje porušování autorských práv a chrání proti pirátství
  • funguje pomocí blockchainu
  • věříme technologii, která ověřuje samu sebe (nejedná se o společnost, NFT se nedá zpochybnit)
  • obsahuje nezaměnitelné informace
  • součástí může být také příkaz k vyplacení provize autorovi, při každém dalším prodeji díla

NFT má na trhu obrovskou budoucnost a nabízí široké možnosti. Některé projekty si přímo zakládají na digitálním umění i sběratelských předmětech. Tento trh a díla mají potenciál do budoucnosti. Dále má NFT velké využití například ve virtuálním světě, herním průmyslu, sběratelských předmětech, ochraně před padělky a v již zmiňovaném umění.

NFT se také podepsalo ve finančním sektoru, spousta lidí se na NFT snaží vydělat prodejem svého "díla", ať už se jedná o umění nebo ne, lze díky NFT prodat prakticky cokoli digitálního. Jako příklad můžeme uvést generálního ředitele Twitteru Dorsey Jacka, který prodal svůj první tweet v podobě NFT v přepočtu za 2,9 milionu dolarů.