Lukáš ve firmě pracoval ve skladu. V počítači měl pouze aplikaci pro sklad a prohlížeč na internet. Nic jiného ani ke své práci nepotřeboval.

Na pracovní počítač si nainstaloval MS Word od kamaráda, protože v době, kdy měl volno, psal povídky. Zkoušel psát detektivky.

Jednoho dne přišel do práce a na stole měl výpověď.

Lukáš se čertil, že nedostal žádný předcházející vytýkací dopis. Porušení vnitřních předpisů? No tak to jdu rovnou za HR manažerkou.

Ta Lukášovi ukázala podepsané seznámení se s vnitřními předpisy firmy a pasáž, kde bylo stanoveno, že nesmí samovolně instalovat na počítač software. Porušení je důvodem k okamžitému rozvázání pracovního poměru. Dále Lukáš porušil pasáž, že počítač nebude využívat pro soukromé účely.

Bylo to kruté?

Vysvětlení

Firma se musí chránit z pohledu legálnosti SW. Je možné aplikovat zcela restriktivní politiku (nikdo si nic nenainstaluje), ale je to poměrně složité na nastavení a udržování. Druhou variantou je forma vnitřních směrnic, se kterými jsou uživatelé seznámeni, a mají je dodržovat. Samozřejmě je ideální správná kombinace obojího.

Licenční politika

Pojmy

Freeware

Programy s tímto označením můžete zcela libovolně šířit, kopírovat a instalovat na libovolný počet počítačů. Nicméně dávejte pozor, protože řada takto šířených programů je zdarma např. pouze pro školní nebo nekomerční použití.

Jaké jsou nejznámější freewary?

AVG AntiVirus FreeAntivirový program
Microsoft .NET FrameworkKnihovna pro Windows aplikace
DirectXOvladače ke grafické kartě, využívané především u her
Download Accelerator PlusProgram pro stahování souborů
MoboPlay for PC SuiteZálohování a synchronizace dat z mobilu (Android, iPhone)
VLC Media PlayerPopulární přehrávač videí
Google ChromeNejrozšířenější prohlížeč webů
SkypeVideokonference, chat
7-ZipAplikace pro komprimování souborů
IrfanViewProhlížeč obrázků
GIMPÚprava obrázků
Adobe Acrobat Reader DCČtečka PDF souborů

Shareware

Shareware jsou programy označované jako volně šiřitelné, což ovšem neznamená automaticky zdarma. Typické pro používání shareware programu je třeba to, že po určité době musí uživatel poskytnout autorovi požadovanou odměnu, jinak bude mít program omezené některé funkce.

Co si odnést?

Chovejte se bezpečně

  • Používejte pouze schválený SW ze zabezpečených úložišť. Těmi jsou např. instalační balíčky od vašich IT nebo SW přímo od výrobců. Obezřetní musíme být i u aplikací na Google play, Apple Storu, či Microsoft Storu, kde bychom si měli nejprve ověřit bezpečnost programu.
  • Pokud Vám nějaký SW chybí k práci, požádejte svého nadřízeného nebo správce IT o jeho zajištění.
  • Dodržujte firemní bezpečnostní politiku, pokud vám však něco z ní překáží ve vašich pracovních povinnostech, informujte o tom svého nadřízeného nebo IT.

Co opravdu hrozí

  • Ztráta vašich a/nebo cizích dokumentů,
  • čas vynaložený na opravu,
  • finanční sankce pro vás a/nebo firmu,
  • trestněprávní odpovědnost vedení firmy, ale také ta vaše.

Co nikdy nezkoušejte

  • Nespouštějte žádné neschválené programy ve firemní síti.
  • Netestujte a nezkoušejte zabezpečení firemní sítě, mohlo by dojít k závažným provozním problémům.